Kesehatan

Jerawat Dan Pemeliharaan

Ia juga mungkin akan membantu untuk penggunaan gel untuk 5-7 hari antara kursus antibiotik untuk mengurangkan rintangan organisme pada kulit. Berikut terapi mempunyai bukti terhad keberkesanannya dalam merawat pasien dengan AV. Bagaimanapun, ini rawatan boleh memperbaiki penampilan pesakit dan menjadi berguna sebagai sebahagian daripada umum AV regimen rawatan. Real jerawat harus dirawat dengan produk yang lembut, seperti yang lebih keras rawatan boleh menyebabkan kekeringan yang teruk atau gangguan, yang boleh memburukkan lagi tempat gelap dan parut.

Topikal retinoids mengurangkan beberapa komedo dan radang luka-luka dalam lingkungan dari 40% untuk 70%. Agen lain, termasuk topikal penglihatan, oral antibiotik , terapi hormon, dan isotretinoin, memberikan sambutan tinggi kadar. Pesakit dengan ringan ke sederhana radang jerawat dengan papules dan bisul harus ditangani dengan antibiotik topikal dalam kombinasi dengan retinoids. Mulut antibiotik barisan pertama terapi untuk pesakit dengan sederhana untuk teruk radang jerawat, ketika mulut isotretinoin ditunjukkan untuk teruk go jerawat, rawatan kesilapan, bekas luka, berulang kerap atau teruk tekanan psikologi.

Pembersih ini sangat efektif untuk pengelupasan kulit dan merawat jerawat yang teruk, tapi salah satu mungkin lebih bermanfaat daripada yang lain untuk jenis kulit anda. Usaha yang lebih baik memahami mekanisme mengasingkan pengeluaran yang sedang dijalankan. Penyelidikan ini bertujuan untuk membangunkan ubat-ubatan yang sasaran dan mengganggu hormon yang terkenal untuk meningkatkan mengasingkan pengeluaran (contohnya IGF-1 dan alpha melanocyte merangsang hormon). Lain kelenjar merendahkan dadah seperti topikal antiandrogens, peroksisom proliferator-diaktifkan reseptor modular, dan inhibitor yang stearoyl-Hi desaturase-1 enzim juga di tengah-tengah penyelidikan usaha.

Keadaan biasanya memberi kesan kulit kawasan dengan terpadat penduduk kelenjar folikel, termasuk muka, atas dada dan kembali. Walaupun tidak boleh diubati, awal perawatan dan pencegahan biasa kulit peduli boleh mengurangkan ringan untuk sederhana kes-kes, dan ubat preskripsi berkesan boleh merawat jerawat bahkan dalam yang paling teruk. Jika lampu biasa digunakan segera setelah memohon kepekaan bahan untuk kulit, seperti aminolevulinic asid atau methylaminolevulinate, rawatan dipanggil photodynamic . PDT merawat jerawat dengan berbagai bentuk cahaya (contohnya, cahaya biru atau lampu merah), yang secara pilihan sasaran pilosebaceous unit.

Walaupun beberapa panduan keinginan kesihatan untuk mengurangkan kadar oral antibiotik yang ditetapkan, pembekal banyak jangan ikuti panduan ini. Antibiotik Oral tetap yang paling biasa diberikan sistemik terapi untuk jerawat. Meluas berlebihan antibiotik spektrum luas untuk jerawat telah membawa ke lebih tinggi kadar antibiotik tahan C. Jerawat strain di seluruh dunia, terutama yang biasa digunakan tetrasiklin (contohnya, doxycycline) dan macrolide antibiotik (contohnya, topikal erythromycin). Oleh itu, kulit lebih suka antibiotik sebagai bagian dari terapi kombinasi, dan bukan untuk mereka gunakan sendiri. Anaerobik bakteria spesies Cutibacterium jerawat menyumbang untuk pembangunan jerawat, tetapi peranan yang tepat yang tidak difahami.

Ini 10 RCTs termasuk 16 perbandingan spironolactone dengan plasebo atau rawatan aktif, dan semua kajian ini telah risiko yang tinggi berat sebelah (termasuk pilihan, pengesanan dan/atau laporan berat sebelah). Kepentingan terletak pada kenyataan bahwa dos rendah spironolactone di 50-200 mg setiap hari (dengan kajian spironolactone dalam dosis 100 mg setiap hari, tetapi selama 16 hari sebulan ) seolah-untuk mendorong klinis sambutan di jerawat. Titik akhir diubah antara kajian, tetapi yang paling umum adalah luka mengira . Dalam semua kajian yang diterbitkan, spironolactone telah berkesan dalam merawat luka jerawat di wajah dan/atau kembali .

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button